ONZE INSTRUCTEURS

Hoofdinstructeur Robin Vader

Zowel op de mat als daarbuiten is Robin Vader zeer toegankelijk en straalt hij zijn passie uit. Buiten de martial arts is het een man met (naast zijn liefde voor zijn vrouw Roos & zoon Tijmon) enorm veel passie en energie. Hij; leest veel, speelde in diverse bands als bassist, heeft jaren geschaatst, gebasketbald, boog geschoten, rommelt wat op zijn elektronisch drumstel, werkte voor Peter Aerts en Ernesto Hoost. Verzorgde met enige regelmaat de sportvoeding voor sporters zoals Peter Aerts, Gilbert Yvel en diverse JKD leerlingen en particulieren! Hij traint menig BN’r en toppers uit het bedrijfsleven.

Sifu Robin Vader – Officieel Lee Jun Fan Gung Fu, Jeet Kune Do instructeur & officieel Wei Kuen Do instructeur

Robin Vader is op zesjarige leeftijd begonnen met martial arts. Als kind kreeg hij judoles van Cees Buenting en Karel Gietelink. In de jaren ’80 diverse martial arts sporten gedaan, maar de eerste aanraking met Jeet Kune Do kwam in 1984 door Milco Lambrecht, oprichter van Stichting Nunchaku Nederland en de grondlegger van Nunchaku jitsu in Nederland. Promotie, tv-optredens en martial arts gala’s waren aan de orde. Nunchaku is hét bekendste wapen van Bruce Lee en via deze sport kwam Robin in aanraking met het boek Tao of Jeet Kune Do. Na dit gelezen te hebben was het hek van de dam. Elke vechtsport of zelfverdedigingsport moest onderzocht en beoefend worden. Het kon zo gek niet zijn of Robin heeft wel geproefd van de verschillende sporten. Van Wing Chun, Pencak Silat, (shoot) Kick-Boksen (Sanda) ,Karate, Aikido, Kuk Sool Won tot verschillende budo wapens (balisong, nunchaku, sai en bo).

In 1990 is hij begonnen met les geven in de stijl Ken Ryoku, dat gebaseerd was op het Jeet Kune Do concept. Na zijn trainingen in Amerika is hij officieel gecertificeerd Jun Fan Jeet Kune Do instructeur onder Gary Dill (Jeet Kune Do Association) een originele leerling van de Oakland school (Bruce lee / James Yimm Lee). Tevens is Robin Vader intensief door Makoto Kurabe Shihan getraind op de traditionele jujutsu in de stijl Kenso Ryu. Robin Vader is oprichter en voorzitter geweest van Stichting Bujutsu Nederland (2004 t/m 2006) die haar doel heeft om de kwaliteit van de martial arts in Nederland hoog te houden.

Sifu Robin heeft een aantal instructeurs in Nederland en in Duitsland. Sinds 1990 is er les gegeven in de plaatsen; Amstelveen, Vinkeveen, Mijdrecht, Wierden, Uithoorn (De Kwakel), Hillegom, Groningen en Ten Boer. Tegenwoordig geeft hij veelal nog privélessen aan Bekende Nederlanders, toppers uit het bedrijfsleven en instructeurs. Hij geeft met enige regelmaat workshops in Europa. Sinds 2017 zijn er weer een nieuwe reguliere trainingen in Groningen. Je leert dus Jeet Kune Do van een officiële Jeet Kune Do instructeur en dat is zeer uniek te noemen. Sifu Robin Vader is tevens Lee Jun Fan Gung Fu, Jeet Kune Do en Wei Kuen Do instructeur onder Sifu Leo T. Fong (vriend van Bruce Lee).

International Martial Arts Hall of Fame

Sifu Robin Vader ontving 7 april 2018 van de International Martial Arts Hall of Fame voor zijn 28+ jaren inzet voor zelfverdediging middels Jeet Kune Do een golden award en Senior Instructor of the Year certificaat.

Voorzitter SJFJKDN

Robin Vader is tevens voorzitter van Stichting Jun Fan Jeet Kune Do Nederland. Voor meer informatie over de Stichting en haar doelen. Check de website van SJFJKDN.

jkdcteam_robin_800

Instructeur Bastiaan de Recht

Bastiaan zijn leven wordt gekenmerkt door de interesse in, de toewijding aan, en de passie voor zijn kunsten. Martial Arts, rijkunst, flamencogitaar zijn de drie grote passies in zijn leven, maar ook tekent en schildert hij graag en sleutelt graag aan zijn oldtimer kevers. In zijn dagelijks leven is hij naast vader van twee prachtige dochters en partner van zijn vrouw, Maestro in de rijkunst. Als grote naam in de dressuurwereld, heeft hij met zijn vrouw een succesvolle erkende opleiding voor instructeurs opgezet en traint paarden en mensen in de topsport.
In dezelfde tijd dat hij zijn 10-jarige opleiding tot Maestro begon, kwam Bastiaan op 16-jarige leeftijd in aanraking met Taekwondo. Vanaf dat moment maakte martial arts een belangrijk deel uit van zijn leven. Hij bleek talent te hebben voor de dynamische trappen van TKD en haalde zijn zwarte band, ging lesgeven op de Taekwondo school en gaf zelfverdediging op middelbare scholen.
Al snel werd hij samen met een schoolmaatje fan van Bruce Lee. Ze kochten alle films en boeken die er destijds beschikbaar waren en oefende samen in de duinen in Soest, waar Bastiaan zijn oorsprong ligt. Bastiaan deed een tijdje Tai Chi Chuan, Wushu, Muay Thai en Capoeïra. Jeet Kune Do beoefenen bij een echte JKD Instructor leek toen een utopie.

JKDC

In 2017 verhuisde Bastiaan met zijn vrouw vanuit het Westen naar Ter Apel. Kenmerkend voor Bastiaan is dat hij altijd de essentie en de verdieping zoekt in wat hij doet. Juist ook bij de filosofisch en conceptuele aspecten van de martial arts ligt zijn aandacht. Dingen logisch en simpel maken. Niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal jezelf tot een hoger level brengen. De lessen die je leert uit het leven blijken in elke kunst toepasbaar te zijn. En de lessen die je leert uit kunsten, blijken op het leven toepasbaar te zijn. Juist die universele waarheden, de linken zijn zo interessant.
Dit wordt niet in veel martial arts zo bewust beleefd en getraind. En dit was precies wat hij miste op de meeste sportscholen. Toen er meer van Bastiaan gevraagd werd door het groeien van zijn bedrijf en de groeiende rol in de paardenwereld, ging hij toch nog eens op zoek naar iets waarvan hij dacht dat hem kon helpen. Het mooiste zou zijn om Jeet Kune Do te kunnen beoefenen bij een trainer die dat vanuit de juiste essentie doet.

Tot Bastiaan’s grote vreugde vond hij Sifu Robin Vader, in Ten Boer. Niet naast de deur, maar wel binnen bereik. Vanaf dat moment is Bastiaan gaan trainen bij JKDC. Het trainen bij een 2e generatie JKD Instructor, de leer van Bruce Lee real life kunnen leren, de energie en manier van coachen van Robin, wakkerden de passie voor de martial arts weer extra aan. Bastiaan zijn droom, ooit JKD te kunnen beoefenen, werd werkelijkheid! En meer, want Bastiaan kreeg de kans om zelf JKD Instructor te worden.

‘Het is mooi om de inzichten en skills die ik in JKD opdoe te integreren in mijn leven, mijn werk en andere kunsten. In onze hippische opleiding kan ik zelfs de concepten uit JKD gebruiken. Nog mooier is om dit te delen en anderen de wegen te tonen, ze te helpen zichzelf beter te leren kennen en beter te laten worden in wat ze doen.’

De Art of Jeet Kune Do is bovenal een art die je leert jezelf te ontdekken en ont-wikkelen, totdat de essentie, de echte ‘ik’ overblijft. De enige tegenstander ben jezelf. Je doel is niet beter te zijn dan een ander. Je doel is elke dag beter te zijn dan de dag ervoor. Qua vechttechnieken zijn het vooral de realiteit, de simpliciteit de en effectiviteit die Bastiaan aanspreken. Geen ingewikkelde patronen of grepen, maar zo snel mogelijk de tegenstander uitschakelen. De individualiteit zorgt ervoor dat je dat op een manier kan doen die bij jouw lichaam en geest past.

Bastiaan is tevens in April 2021 een bestuurslid van Stichting Jun Fan Jeet Kune Do.

basderecht_jkdcprofile2

Instructeur Stefan de Boer

Stefan is een benaderbaar en optimistisch persoon, werkzaam bij een Salesafdeling van een groot telecombedrijf. Naast sales medewerker begeleid hij nieuwe medewerkers en coacht hij binnen het team waar hij inzit.

Op jonge leeftijd had Stefan al een passie voor verschillende soorten vechtsport. Zo ziet hij zichzelf nog zo op de bank zitten met een bak chips, kijkend naar ‘Wrestle Mania”, om de volgende dag de trucs toe te passen en uit te proberen op/ met zijn broertje. Of het herhaaldelijk terugspoelen van de VHS-tape, om de vechtscènes van Bruce-Lee keer op keer te bekijken, Bud Spencer bewonderen om de klappen die hij op TV uitdeelde. Hij heeft van veel verschillende soorten vechtsporten geproefd, maar het was net niet de sport om volledig voor te gaan.

Tot hij op een avond wat zat rond te neuzen op Facebook en een advertentie van Robin Vader tegenkwam over een gratis proefles Jeet Kune Do. Er ging een belletje rinkelen en hij ging zich op internet inlezen over Jeet Kune Do. Al snel was hij onder de indruk en besloot zich aan te melden voor een proefles.
Na de eerste les kwam Stefan vol positieve energie terug naar huis: wat een ervaring! De gezonde spanning om de mat op te gaan, zonder enige echte ervaring, Sifu Robin die voor je staat met zijn sterk persoonlijkheid maar ook de inzichten en tips die gedeeld werden hebben ertoe geleid dat Stefan zich direct heeft aangemeld als nieuw lid en, tot op de dag van vandaag, nog steeds lid is van Jeet Kune Do Combat Nederland.
Het was een uitdaging: geen vechtsport ervaring, de onzekerheid en onwetendheid die erbij hoort en elke week gedisciplineerd trainen. Maar zijn weg in Jeet Kune Do begint steeds duidelijker voor hem te worden en hij streeft er naar om de basis en kennis te gaan delen met anderen: daar is hij goed mee op weg!

De combinatie van werkzaamheden op zijn werk (coachen/begeleiden) en de passie voor Jeet Kune Do hebben er voor gezorgd dat Stefan nu een “Apprentice Instructor” is. Hij assisteert Sifu Robin regelmatig tijdens lesgeven, begeleidt nieuwe leden en heeft al een aantal keer, ter vervanging van Sifu Robin, lessen verzorgd.
Zowel mentaal als fysiek wordt de filosofie van Jeet Kune Do toegepast. Vormloos, “Be like water” de juiste mindset zien te vinden en je niet laten leiden door gevoelens en emoties. In een zo simpel mogelijk beweging de optimale effectiviteit zien te krijgen (van A naar B). Er wordt getraind op realistische situaties die zich voor kunnen doen. De individualiteit in Jeet kune Do maakt het mooi dat eigenlijk niets niet goed is, er is geen vaste combinatie, geen standaard procedure om naar te handelen en er worden geen onnodige beweging gemaakt. Men leert het lichaam in optimale stand te positioneren, afstanden goed in te schatten en op snelheid in combinatie met de juiste timing handelingen toe te passen.

“ Absorb what is useful, discard what is useless and add what is specifically your own.”  – Bruce Lee

Stefan de Boer

Instructeur Jon Kannegieter

John Kannegieter.